Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Välivernissa ja loppuvernissa

Lisätty 05.05.2014

Vernissan käyttö

Vernissaa käytetään öljyvärimaalauksen suojaamiseen. Vernissan tehtävä on suojata maalausta ilman epäpuhtauksilta, UV-säteilyltä ja naarmuilta. Vernissa myös vaikuttaa värin näyttävyyteen ja kiiltoon. Öljyväreillä on tapana menettää syvyyttään ajan myötä ja vernissalla voidaan vaikuttaa tähän. Vernissaa on saatavilla eri sävyisinä. Taiteilijoiden suosimia vernissasävyjä ovat kiiltävävernissa, mattavernissa ja satiinivernissa.

Tutustu tästä linkistä Itäisenkadun Kehystämön vernissavalikoimaan tai klikkaa alla olevaa linkkiä lue kokonaan ja lue lisää vernissan käytöstä!  

 

Milloin vernissaa käytetään?

Vernissa levitetään, kun öljyväri on kuivunut. Vernissaa käytetään siinä vaiheessa, kun öljyvärimaalaus halutaan suojata tai öljyvärin näyttävyys ja syvyys halutaan palauttaa. 

Öljyväri saattaa kuivua jopa kuusi kuukautta. Loppuvernissaa suositellaan käytettäväksi vasta, kun öljyväri on kunnolla kuivunut. Välivernissaa taas voidaan käyttää, vaikka öljyväri ei olisikaan ehtinyt täysin kuivua. Välivernissan käyttöön riittää, että öljyvärin pinta on kuivunut. Loppuvernissaa voidaan käyttää vasta, kun öljyväri on kuivunut kauttaaltaan.

 

Mitä eroa on loppuvernissalla ja välivernissalla?

Välivernissan ja loppuvernissan koostumukset eroavat toisistaan. Välivernissa kuivuu nopeammin, kuin loppuvernissa. Välivernissa on myös "ohuempaa" kuin loppuvernissa ja tämän takia välivernissaa voidaankin käyttää öljyväreille, jotka eivät ole ehtineet kunnolla kuivua. Välivernissa "ohuutensa" ansioista hengittää ja tällä tavalla mahdollistaa öljyvärin kuivumisen vielä vernissan alla. Välivernissa voidaan myös poistaa maalauksen pinnalta. 

Välivernissa tunnetaan myös nimellä näyttelyvernissa tai väliaikainen vernissa. Välivernissan englannin kielinen nimi retouching varnish kuvaa hyvin välivernissan yhtä tärkeää käyttötarkoitusta. Loppuvernissan englannin kielisestä nimestä permanent varnish voidaan myös helposti päätellä loppuvernissan käyttötarkoitus.

Retouching tarkoittaa karkeasti suomennettuna uudelleen koskemista ja permanent pysyvää. Tästä onkin helppo päätellä, että välivernissaa käytetään kun maalausta halutaan vielä myöhemmin mahdollisesti jatkaa tai uudelleen käsitellä. Loppuvernissa on taas lopullinen pysyvä vernissa, joka kiinnitetään maalauksen pintaan, kun maalaus on lopullisesti valmis ja täysin kuivunut.

 

Välivernissa eli näyttelyvernissa

Kuten jo edellisessä kappaleessa todettiin, välivernissaa kuulee joskus kutsuttavan näyttelyvernissaksi. Näyttelyvernissa nimitys on syntynyt kuvaamaan välivernissan käyttöä tilanteissa, joissa taiteilijan on saatava maalauksensa nopeasti valmiiksi ja galleriaan näytille tai myyntiin.

Koska välivernissa voidaan kiinnittää maalauksen pintaan jo nopean kuivumisajan jälkeen, mahdollistaa välivernissa maalauksen myymisen tai näyttelyyn viemisen nopeasti. Voidaankin leikkisästi todeta, että välivernissa on tehokkaan ja kiireisen taiteilijan vernissa.

 

Vernissan käyttö vinkkejä

  • Puhdista maalaus pölystä ja karvoista ennen vernissan levittämistä, jottei maalauksen ja vernissakerroksen väliin jää epäpuhtauksia
  • Levitä vernissa maalauksen pintaan puhtaassa ja pölyttömässä tilassa, jottei vernissakerroksen alle pääse epäpuhtauksia
  • Levitä vernissa kerralla koko maalaukseen, ettei maalaukseen jää raitaa märän vernissan ja kuivuneen vernissan väliin
  • Käytä yhtä paljon vernissaa jokaiseen maalauksen osaan, jottei vernissan jälki näytä epätasaiselta
  • Käytä vernissaa tilassa, jossa on hyä ilman vaihto, koska vernissa sisältää kemikaaleja ja vernissan kuivuessa vernissasta erittyy ilmaan kemikaalipartikkeleita, jotka voivat suurina määrinä olla haitallisia terveydelle
  • Levitä vernissaa ohuelti ja anna vernissan kuivua kunnolla ainakin vuorokauden ajan

 

Vernissat ja muut taiteilijatarvikkeet saat hankittua Itäisenkadun Kehystämön taiteilijatarvikkeiden verkkokaupasta tai myymälästä Itäiseltä Pitkäkadulta Turusta. 

Itäisenkadun Kehystämö haluaa auttaa taiteilijoita ja harrastajia tarjoamalla ideat sekä tarvikkeet taiteilijoiden ja harrastajien käyttöön.

Vieraile Itäisenkadun Kehystämön myymälässä tai verkkokaupassa!