Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Valokuva kruunaa uutisen

Lisätty 04.07.2014

Millainen on hyvä uutiskuva?

Japanille kuuluva Iwo Jima -saari tärisee. Maanjäristystä kuvataan rajuksi, vesi ulottuu kylään ja tuhot ovat mittavia.

Uutinen maanjäristyksestä herättää kysymyksiä. Millainen järistys on, minkälaisia tuhoja se sai aikaan? Miltä saarella näyttää? Minkälainen kylä oli ennen järistystä, entä nyt?

Uutiskuvan tarkoituksena on vastata niihin kysymyksiin, joita lyhyt ja napakka tekstiosuus ei pysty kuvailemaan. Uutiskuva on ikkuna uutisen tapahtumapaikalle: se näyttää, osoittaa ja täydentää.

 

Kuvaa arvostetaan

Visuaalisuus on yhä vahvemmin läsnä uutistoimittajan työssä. Eikä pelkästään tekniikan kehityksen myötä, kuten internetin ja digikameroiden, vaan myös kuvan tarjoamaa autenttisuutta on opittu arvostamaan.

Tänä päivänä netistä löytyy uutissivustoja, jotka perustuvat nimenomaan visuaalisuuteen. Uutisen kärki saatetaan tiivistää yhteen virkkeeseen, mutta kaikki muu sisältö kerrotaan useampien valokuvien avulla.

Uutisessa kuva ja teksti todistavat toistensa olemassaoloa. Kuvan sisältö ei välttämättä aukene ilman tekstiä ja pelkällä tekstillä on käytännössä mahdotonta kuvailla uutinen yhtä hyvin kuin valokuvaotoksella. Jos kuva ja teksti ovat ristiriidassa, ne syövät toistensa uskottavuutta. Ikävää maanjäristysuutista, jossa kerrotaan monien menettäneen kotinsa, ei voida kuvittaa iloisilla ihmiskasvoilla.

 

Realistinen ja rehellinen

Uutiskuvan täytyy olla puhutteleva, mutta siitä ei voida puhua taidekuvana. Kuten itse uutisjutultakin, uutiskuvan sisällöltä odotetaan objektiivisuutta, rehellisyyttä ja realistisuutta. Taidekuvassa katsojan tulkinnalle voidaan jättää varaa, mutta uutiskuvassa symboleiden ja viittausten tulee olla niin ilmiselviä, että kuka tahansa pystyy ymmärtämään niiden sisällön.

Uutiskuvassa taitellisuus tulee esiin vasta, kun täytyy kuvittaa uutinen, jonka aiheeseen ei ole sidottu tiettyjä henkilöitä tai tapahtumapaikkaa. Esimerkiksi uutinen kuntarakenneuudistuksesta kaipaa luovempia ratkaisuja.

 

Paikalla tapahtumahetkellä

Periaatteessa kuka tahansa voi ottaa uutiskuvan. Kun naapuritalossa syttyy tulipalo, lieskat voidaan ikuistaa vaikka kännykän kameralla. Teknisesti epätarkkaa valokuvaa saatetaan pitää uutisessa jopa uskottavampana, sillä se näyttää aidosti vain tapahtuneen ja on riisuttu kokonaan valokuvauskikkailusta. Kuvan sisältö on tällöin tiukasti kiinni hetkessä, mikä palvelee uutisjournalismia.

Hyvässä uutiskuvassa tehdään, toimitaan sekä ollaan lähellä, muttei poseerata. Ihminen on aina kiinnostava, uutiskuvassakin.

 

Toimittajia ja heidän suosittelemiaan juttuja on helppo seurata Twitterissä

Tämän artikkelin uutiskuvasta on kirjoittanut toimittaja Maria Rantanen. Voit seurata Maria Rantasta sekä hänen suosittelemiaan juttujaTwitterissä. Löydät toimittaja Maria Rantasen Twitteristä nimellä @marantanen tai Twitter osoitteesta twitter.com/marantanen

Klikkaa linkkejä tai kirjoita osoite selaimeesi ja pääset siirtymään toimittaja Maria Rantasen Twitter -sivulle.

 

Itäisenkadun Kehystämössä voit tehdä valokuvastasi taulun

Itäisenkadun Kehystämö vedostaa valokuvat erikoispaperille tai canvastauluksi. Käyttämämme vedostus materiaalit ja tekniikat ovat erittäin korkealaatuisia.Tekemällä valokuvastasi taulun Itäisenkadun Kehystämössä saat valokuvastasi uniikin ja kestävän, näyttävän taideteoksen.

Lue lisää valokuvan vedostuksesta klikkaamalla linkkiä!

Taideideat sivuston Galleriassa on esillä muutamia esimerkkejä valokuvista tehdyistä tauluista.

Tervetuloa myymäläämme Turkuun osoitteeseen Itäinen Pitkäkatu 31. Neuvomme mielellämme valokuvan vedostusta koskevissa kysymyksissä.