Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Öljyvärit

Lisätty 21.10.2015

Perustietoa öljyväreistä

Tässä kirjoituksessa kerrotaan perustietoa öljyväreistä, perehdytään öljyvärien laatuluokkiin ja esitellään öljyvärimaalauksessa tarvittavia tuotteita.

Ensimmäiset tunnetut öljyvärityöt tehtiin yli 800 vuotta sitten, mutta öljyvärimaalauksen varsinaista alkua on vaikea määrittää. Vanhojen aikojen öljyväri oli rakeisempaa ja kiinteämpää kuin nykyisin valmistettu öljyväri, sillä taiteilijat vaativat nykyään yhä hienommiksi jauhettuja värejä. Hienoksi jauhettu väri on monien mielestä mukavampi käyttää, kuin rakeinen.

Öljyvärimaalaus on yksi arvostetuimpia maalausmuotoja ja jopa yksi arvostetuimmista taidemuodoista.

 

Öljyvärin ominaisuudet

Öljyväri on nimensä mukaisesti öljyinen väri. Öljyvärit valmistetaan hiertämällä pigmenttijauhetta öljyyn. Hiertämisen jälkeen pigmenttihiukkaset ovat öljykerroksen peittämiä. Tämä prosessi saa aikaan sekoitteen, joka on riittävän taipuisa sekä tahmea maalaamiseen ja kuivuttuaan kestävä sekä joustava. Koska värihiukkaset ovat erillään öljyn ansioista, valo heijastuu ja kulkee maaluksessa erityisellä tavalla. Tämä valon heijastumisen ja kulun erityinen tapa tekee öljyväreille ominaisen syvyyden ja valovoiman.

 

Öljyvärin laatuluokat

Öljyvärit erotetaan toisistaan laatuluokittain. Toisistaan on syytä erottaa hienot taiteilijaöljyvärit sekä harjoittelu- ja luonnosvärit, kuin myös harrastelijiavärit. Yleisimmin tehdasvalmisteiset öljyvärit jaotellan kolmeen luokkaan: Taiteilijalaatuiset öljyvärit, keskilaatuiset taiteilijavärit ja harrastevärit. 

Laatuluokkien nimet ja laatuluokkien määrät voivat vaihdella valmistajittain. Mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa, että korkeamman laatuluokan taiteilijaväreillä on mahdollista päästä parhaimpaan ja kestävimpään lopputulokseen. Mutta etenkin harjoitteluvaiheessa on perusteltua käyttää alemman laatuluokan harrastevärejä.

Taiteilijalaatuiset ja korkean laatuluokan öljyvärit eroavat keskilaatuisista ja harrasteväreistä käytetyn pigmentin määrän ja laadun suhteen. Korkean laatuluokan värit ovat yleisesti paremmin valonkestäviä ja niiden valmistamisessa on käytetty puhtaita ja aitoja pigmenttejä.

 

Väriaineet ja perusvärit

Luonnossa esiintyvien väriaineiden eli maavärien ohella nykyisin on käytössä suuri määrä kemiallisesti valmistettuja väriaineita. Vaikka maaväreillä tarkoitetaan luonnosta peräisin olevia väripigmenttejä, kuulee usein kemiallisesti valmistettuja maavärien kaltaisiakin värejä kutsuttavan maaväreiksi. Maaväreistä on usein saatavilla raaka ja poltettu sävy. Tunnetuimpia ja käytetyimpiä maavärejä ovat sienna ja umbra. Muita maavärejä ovat mm. okra, maamusta, maavihreä ja lapis lazuli, josta voidaan valmistaa ultramariinin sinistä.

Maavärejä voidaan pitää eräänlaisina alkuperäisinä  ja perinteisinä väreinä ja maaväreistä voikin sekoittaa ja ohentaa laajan valikoiman eri värejä ja sävyjä. Seuraavassa on lueteltu joukko suositeltuja perusvärejä, joita sekoittamalla ja ohentamalla voi valmistaa käytännössä katsoen kaikki tarvittavat sävyt ja värit. 

 • Sinkkivalkoinen
 • Kadmium keltainen (lämmin)
 • Sitruunan keltainen (kylmä)
 • Kadmium punainen (lämmin)
 • Alitsariinin punainen (kylmä)
 • Ultramariinin sininen (kylmä)
 • Preussin sininen (lämmin)
 • Maavihreä
 • Okra
 • Poltettu umbra
 • Poltettu sienna

Öljyvärimaalauksessa tarvittavia tuotteita

Öljyvärimaalauksessa tarvitaan värien lisäksi joitain perustuotteita ja apuaineita. Öljyvärimaalauksessa tarvittavia apuaineita ovat tärpätti, vernissa ja mediumit. 

Apuaineiden lisäksi öljyvärimaalauksessa tarvitaan maalauspohja, paletti, palettiveitsi ja siveltimiä. Lisäksi luonnosteluun on hyvä hankkia hiiltä ja maalauspohja on kätevä kiinnittaa maalaustelineeseen.

Öljyvärimaalauksen voi oppia itse ja monet tunnetut taiteilijat ovatkin niin sanottuja itseoppineita. Öljyvärimaalauskurssi ei kuitenkaan ole kallis ja onkin suositeltavaa osallistua öljyvärimaalauskurssille saadakseen perustietoa öljyvärimaalauksesta. Mm. työväenopistot tarjoavat laadukkaita öljyvärimaalauskursseja.

 

Tervetuloa Itäisenkadun Kehystämöön tutustumaan öljyväreihin ja tarvikkeisiin

Itäisenkadun Kehystämö neuvoo mielellään öljyvärimaalauksen aloittamisessa ja öljyvärejä koskevissa kysymyksissä. Olemme koonneet öljyvärimaalaukseen perussetin, joka sisältää öljyvärimaalauksessa tarvittavat väri ja välineet. Tämän lisäksi myymälästämme on saatavilla hyvien neuvojen lisäksi laaja valikoima öljyvärejä ja öljyvärimaalaustarvikkeita yksittäin myytynä.

 

Tutustu tämän linkin kautta Tärpättiliukoiset Öljyvärit Settiin

Tästä linkistä näet Vesiliukoiset Öljyvärit Setin