Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Maalausnesteet akryyli- ja öljyvärimaalauksessa

Lisätty 12.03.2015

Maalausnesteet ovat maalauksessa käytettäviä apuaineita

Maalausnesteitä käytetään akvarelli-, akryyli- sekä öljyvärimaalauksessa. Maalausnesteistä käytetään myös yleisesti nimitystä maalausaineet. Tässä kirjoituksessa maalauksessa käytettäviä apuaineta kutsutaan maalausnesteiksi ja keskitytään maalausnesteiden käyttöön akryyli- ja öljyvärimaalauksessa.

 

Valitse maalausneste käyttötarkoituksen mukaan

Maalausnesteitä on monenlaisia. Maalausnesteiden yleisin käyttötarkoitus on värin ohentaminen. Maalausnesteillä voidaan myös nopeuttaa tai hidastaa värin kuivumista sekä vaikuttaa värin koostumukseen ja kiiltoon. Maalausnesteillä voidaan myös helpottaa kerroksittain maalaamista. 

Maalausnesteiden ja niiden käyttötarkoitusten tunteminen auttaa halutun lopputuloksen ja onnistuneen työn saavuttamisessa. Maalausnesteillä on tarkoitus vaikuttaa halutulla tavalla värin koostumukseen, kiiltoon sekä kuivumisnopeuteen. Tässä yhteydessä maalauksessa käytettävät apuaineet on syytä erottaa vernissasta, jota käytetään valmiin työn viimeistelemiseen ja suojaamiseen.

Seuraavissa kappaleissa kerrotaan maalausnesteiden käytöstä värin ohentamiseen sekä maalausnesteillä värin kuivumisaikaan vaikuttamisesta.

Jos haluat lukea vernissan käytöstä työn viimeistelyyn ja suojaamiseen, siirry lukemaan kirjoitus vernissasta ja sen käytöstä tästä linkistä.

 

Värin ohentaminen maalausnesteellä

Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, että öljypohjaisia värejä ei tule ohentaa tärpätillä tai lakkabensiinillä aivan ensimmäisiä värikerroksia lukuun ottamatta. Kun väriin lisätään tärpättiä tai lakkabensiiniä tulee siitä ohutta ja laihaa. Öljyvärityön ensimmäisten kerrosten maalauksen jälkeen tärpättiä tulisikin käyttää vain puhdistusaineena. Värin ohentamiseen tarkoitetut maalausnesteet sen sijaan soveltuvat ohennusaineiksi ensimmäisen värikerroksen päälle maalattaviin väreihin, sillä ne toimivat sidosaineena, jolloin ohennettu väri säilyy rasvaisena ja sen koostumus säilyy hyvänä. 

Värin ohentamiseen käytettävistä maalausnesteistä puhutaan yleiseti myös mediumeina. Mediumeja on saatavilla sekä akryyli- että öljyväreille kuin myös vesiliukoisille öljyväreille. Medium lisää värin juoksevuutta ja vähentää paksuutta.

Mediumin voi valmistaa itsekin tekemällä sekoituksen esimerkiksi pellavaöljystä, vernissasta sekä tärpätistä. Helpommalla kuitenkin pääsee hankimalla valmiin mediumin taiteilijatarvikkeiden asiantuntijaliikkeestä, joka varmistaa myös mediumin soveltumisen käytettäville väreille sekä oikeanlaisen mediumin hankkimisen haluttuun käyttötarkoitukseen.

Mediumeja käytettäessä on hyvä muistaa, että samaan työhön tulisi aina käyttää samaa mediumia. Mediumia ei siis ole suositeltavaa vaihataa kesken työn, vaan mediumin riittävyys koko työn ajaksi tulisi varmistaa jo työtä aloittaessa. Mikäli mediumia joutuu vaihtamaan kesken työn, on riskinä että työhön syntyy ns. työrajoja. Varmistamalla mediumin riittämisen koko työn ajaksi, varmistat että värit sulautuvat hyvin toisiinsa.

 

Värin kuivumiseen vaikuttaminen maalausnesteellä

Joskus värin kuivumista halutaan nopeuttaa. Tällöin voidaan käyttää kuivumista nopeuttavia nesteitä eli mediumeja. Jos taas värin kuivumista ei ehditä odottamaan, vaan työ halutaan valmiiksi mahdollisimman nopeasti, voidaan käyttää ns. näyttelyvernissaa. Lue näyttelyvernissasta tästä linkistä.

Kuivumista nopeuttavista mediumeista käytetään myös yleisesti englannin kielistä nimitystä fast drying medium. Kuivumista nopeuttavat mediumit ohentavat väriä ja nopeuttavat siten kuivumista. Nopeamman kuivumisen ja ohentumisen johdosta siveltimen jälki saattaa muodostua tasaisemmaksi ja värin kiilto sekä läpikuultavuus lisääntyä, joka on haluttu ominaisuus kuultotekniikassa.

Toisissa tapauksissa värin kuivumista halutaan hidastaa. Etenkin öljyväri voi kuivuessaan olla altis lohkeilulle, jonka takia kuivumista ei tulisi apuaineilla nopeuttaa liikaa. Öljyvärin kuivumista voi hidastaa sekoittamalla öljyväriin esimerkiksi pellavaöljyä. Pellavaöljy ohentaa öljyväriä, parantaa juoksevuutta sekä lisää hieman kiiltoa.

 

Maalausnesteen valitseminen

Maalausnesteen valinta riippuu käytettyjen värien (öljy, velisliukoinen öljy, akryyli) lisäksi värikerroksen paksuudesta, halutusta lopullisesta pinnasta sekä kuivumisajasta. Itäisenkadun Kehystämö neuvoo mielellään oikean ja haluttuun käyttötarkoitukseen sopivan maalausnesteen valinnassa. Tervetuloa keskustelemaan maalausnesteen valitsemisesta myymäläämme Itäiselle Pitkäkadulle Turkuun.

Voit myös tutustua maalausnesteisiin verkkokaupassamme.