Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Fiksatiivin käyttö

Lisätty 09.11.2014

Fiksatiivia käytetään piirroksen kiinnittämiseen

Fiksatiivi on kiinniteainetta, joka on pakattu suihkepulloon. Fiksatiivia käytetään piirrosten sekä pastelliväritöiden kiinnittämiseen paperille tai kankaalle. Fiksatiivilla voidaan kiinnittää myös kankaalle tai kangaspahvipohjalle tehty luonnos ennen maalausta. Fiksatiivikäsittely kiinnittää värin alustalleen ja estää värin "varisemisen" tai "pölisemisen" pois alustaltaan. Kiinnittävän ominaisuutensa ja käyttötapansa vuoksi fiksatiivi tunnetaan myös nimellä kiinnite.

 

Fiksatiivi suojaa piirroksen pintaa

Fiksatiivi on nestettä, jota suihkutetaan piirroksen päälle. Fiksatiivi suojaa piirrosta tahriintumiselta ja pölyltä. Jotkin laadukkaimmista fiksatiiveista sisältävät UV-absorbantteja, jotka suojaavat teosta UV-säteilyltä.

Yleensä fiksatiivi on tarkoitettu työn suojaamiseen ja viimeistelyyn mutta joidenkin fiksatiivien päälle voi myös piirtää. Tällaisia fiksatiiveja voidaan käyttää kerrospiirtämisessä.

 

Fiksatiivi voi vaikuttaa värin kiiltoon

Koska fiksatiivi muodostaa suojaavan kerroksen värin päälle, voi fiksatiivi vaikuttaa työn ulkonäköön. Etenkin pastellivärihiukkaset imevät fiksatiivia, jolloin ne muuttuvat tummemmiksi. Fiksatiivia tulee käyttää pieniä määriä, jotta muutokset työn ulkonäössä jäisivät mahdollismman pieniksi.

 

Valitsemalla laadukkaan fiksatiivin, jäävät muutokset työn ulkonäössä pieniksi 

Jos käytetty fiksatiivi on laadukasta ja sitä käytetään oikealla tavalla, jäävät muutokset väreissä pieniksi. Laadukkaat fiksatiivit sisältävät runsaasti kiinniteainetta suhteessa muihin fiksatiivin ainesosiin. Laadukasta ja kiinniteainepitoista fiksatiivia käyttämällä on mahdollista luoda kestävä suojakerros työn pinnalle vähäisellä määrällä fiksatiivia.

 

Työn fikseeraaminen

Fiksatiivin käyttöstä voidaan käyttää verbiä 'fikseeraus'. Yksinkertaisimmillaan fikseeraus tapahtuu siten, että  fikseerattava piirros astetaan vaakatasoon tai hieman kaltevaan tasoon. Tämän jälkeen fikstiivia suihkutetaan kevyt kerros hitailla vaakatason suuntaisilla liikkeillä piirroksen pintaan pitäen pulloa n. 25-30 cm päässä piirroksesta.

Yleisesti ottaen fikseerauksen on tapahduttava erittäin varovasti ja kevyesti. Fikseerattaessa valmista työtä, on suositeltavampaa suihkuttaa 2-3 hyvin ohutta kerrosta eikä yhtä paksua. Kerroksen on hyvä antaa kuivua muutaman minuutin ennen seuraavan kerroksen suihkuttamista.

Kerrospiirtämisessä kerroksen päälle suihkutetaan ohut välifiksatiivi, jonka päälle voidaan piirtää seuraava värikerros. Laadukasta ja kiinnteainepitoista fiksatiivia käyttämällä kerrospiirrustuksessa ylintä kerrosta ei yleensä tarvitse fikseerata lainkaan, vaan alemalle kerrokselle suihkutetun fiksatiivin kiinniteaine riittää päällimmäisen kerroksen kiinnittämiseen.

 

Itäisenkadun Kehystämö neuvoo mielellään fiksatiivin valinnassa ja käytössä.

Itäisenkadun Kehystämö auttaa oikeanlaisen ja laadukkaan fiksatiivin valinnassa. Itäisenkadun Kehystämöstä on saatavilla kiinniteainepitoisuudeltaan korkeita ja UV-absorbantteja sisätäviä fiksatiiveja. Tervetuloa myymäläämme Turkuun osoitteeseen Itäinen Pitkäkatu 31. Neuvomme mielellämme fikseerausta ja fiksatiiveja koskevissa kysymyksissä.

Tästä linkistä pääset tutustumaan pastelliväri- ja fiksatiivivalikoimaamme